Login

Register

Login

Register

De geschiedenis van het Brabantse worstenbroodje

Altijd al benieuwd waar de oorsprong ligt van het Brabantse worstenbroodje? We gaan hiervoor terug naar het begin van de twintigste eeuw. Terug naar het Brabantse platteland, waar boeren experimenteerden met conserveertechnieken.

Nog tot de jaren zestig van de vorige eeuw slachtten veel boeren thuis hun varkens. Alles van het varken werd gebruikt. De boeren zochten naar manieren om het vlees te converseren (een diepvries bestond nog niet).

Ze ontdekten dat het varkensgehakt langer goed bleef door het in een broodje te bakken. Later brachten de boeren hun eigen gehakt steeds vaker naar de lokale bakker. Met als resultaat: elke Brabantse bakker bakte zijn eigen worstenbrood.

Iets te vieren?
Vroeger aten Brabanders alleen worstenbrood bij speciale gelegenheden. Denk aan Kerst, Pasen, de eerste communie, oud en nieuw en natuurlijk… carnaval! Maar, wie Brabanders kent, weet ook dat ze vaker de kans nemen om iets te vieren. Deze Bourgondiërs houden van gezelligheid (met een zachte g).

Goed worstenbroodmoment
En dus verscheen het worstenbroodje door de jaren heen ook bij een Brabantse koffietafel (na een begrafenis), op een verjaardag en in de lunchbox voor op school. En wie festivals bezoekt in Brabant, kan er vaak ook niet omheen: foodtrucks met worstenbrood. Ja, ze smaken ook heerlijk bij een biertje of borrel.

2016: op de Unesco-lijst
De Brabanders eerden het Brabantse worstenbroodje natuurlijk al decennialang. In 2016 kreeg het landelijke erkenning door Unesco en staat het worstenbroodje zelfs  op de lijst van immaterieel erfgoed. Tussen de Groninger eierbal en de Friese traditie fierljeppen. Een terechte eretitel!

Trek gekregen?
Zet deze Brabantse traditie voort in jouw vriendenkring, sportclub, buurt of familie. Bestel je op werkdagen voor 12.00 uur, dan heb je de worstenbroodjes de volgende dag in huis. We bezorgen van dinsdag t/m zaterdag. Ga naar de webshop.

worstenbroodjes bakker

Bezorging in heel Nederland

Betalen met iDeal

Vers gebakken

Gratis bezorgd vanaf 50,-

FAQs

Home

Wij leveren onze worstenbroodjes tussen 08:00 en 18:00 uur bij jou thuis af op de volgende dagen:

  • Dinsdag – Heel Nederland
  • Woensdag – Heel Nederland (behalve Zeeland)
  • Donderdag – Heel Nederland
  • Vrijdag – Heel Nederland (behalve Zeeland)
  • Zaterdag – Heel Nederland (behalve Zeeland)

Wil je op een andere dag worstenbroodjes ontvangen? Of heb je een speciaal verzoek? Stuur ons dan een mail.

Ja we bezorgen gekoeld in heel Nederland. Alleen in de volgende gebieden leveren wij alleen op aanvraag: Waddeneilanden en Zeeuws Vlaanderen.

In ons worstenbroodje zit 100% scharrelvarkensvlees gekruid volgens Brabantse tradities met een persoonlijke touch van de bakkers. Verder zit er in het brood bloem, gist, water, boter, zout, suiker en kleinbroodpoeder. De producten van De Bakkende Brabander bevatten geen conserveringsmiddelen maar wel eventueel sporen van noten, pinda’s of sesamzaad. Aanwezige allergenen zijn gluten, ei, melk, soya en selderij.

Je kan online makkelijk via Ideal bij ons betalen. Voor deze betalingen werkt De Bakkende Brabander met de beveiligde betaalomgeving van Mollie. Tijdens het betaalproces word je automatisch veilig doorverbonden naar de afrekenpagina van Mollie waar je verbonden word met je eigen bank. Op je afschrift zal staan ‘Stichting Mollie Payments”

Je eet worstenbrood bij voorkeur warm. Koud zijn ze echt minder lekker. Persoonlijk vind ik ze het lekkerst als ze bevroren zijn geweest en daarna opgewarmd zijn. De korst is dan lekker een beetje krokant. Bekijk hier onze uitgebreide opwarminstructies