Doorgaan naar content

✅ Ambachtelijk gemaakt ✅ Traditioneel recept ✅ Gratis gekoelde bezorging in heel NL ✅ Voor 13 uur besteld, morgen in huis

De geschiedenis van het Brabantse worstenbroodje

De geschiedenis van het Brabantse worstenbroodje

Veel bereidingswijzen zijn gericht op het langer goed houden van verse producten. Pekelen, roken, drogen en inmaken zijn allemaal technieken die ervoor zorgen dat de structuur van een product verandert of dat er een milieu ontstaat waarin zuurstof en bacteriën niet actief zijn. Volgens de overlevering zijn worstenbroodjes zo ook ontstaan. Door worstjes in brooddeeg dicht te rollen en ze af te bakken ontstaat een steriele omgeving. Hiermee werd het vlees van varkens ineens een stuk langer houdbaar.

Jaarlijks eten we met elkaar 25 miljoen worstenbroodjes. Deze worden van origine alleen binnen Brabant gegeten, op zich best vreemd van deze bereidingswijze ligt erg voor de hand. Veel supermarkten voeren worstenbroodjes in het assortiment (waarschijnlijk vanwege de lange houdbaarheid). Maar ook ondernemers die buiten de provincie broodjes vers leveren en initiatieven als De Bakkende Brabander hoeft de liefhebber geen ritjes meer te maken naar het Brabantse om de voorraad op peil te houden.

De Unesco heeft het Brabantse worstenbroodje op de lijst met immaterieel erfgoed geplaatst. Volgens de Unesco is het worstenbroodje een belangrijke traditie die moet wordt behouden voor toekomstige generaties. Daar kunnen wij het als rechtgeaarde Brabanders alleen maar mee eens zijn!

Verder lezen:

Ouder bericht
Nieuw bericht

Laat een bericht achter

Alle berichten worden nagelopen alvorens ze gepubliceerd worden

Afsluiten (esc)

👉 BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE ACTIES 👈

Mis geen aanbieding van de Bakkende Brabander. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de lekkerste aanbiedingen in je inbox.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoeken

Jouw winkelwagen is op dit moment leeg
Nu winkelen