Veel bereidingswijzen zijn gericht op het langer goed houden van verse producten. Pekelen, roken, drogen en inmaken zijn allemaal technieken die ervoor zorgen dat de structuur van een product verandert of dat er een milieu ontstaat waarin zuurstof en bacteriën niet actief zijn. Volgens de overlevering zijn worstenbroodjes zo ook ontstaan. Door worstjes in brooddeeg dicht te rollen en ze af te bakken ontstaat een steriele omgeving. Hiermee werd het vlees van varkens ineens een stuk langer houdbaar.
Jaarlijks eten we met elkaar 25 miljoen worstenbroodjes. Deze worden van origine alleen binnen Brabant gegeten, op zich best vreemd van deze bereidingswijze ligt erg voor de hand. Veel supermarkten voeren worstenbroodjes in het assortiment (waarschijnlijk vanwege de lange houdbaarheid). Maar ook ondernemers die buiten de provincie broodjes vers leveren en initiatieven als De Bakkende Brabander hoeft de liefhebber geen ritjes meer te maken naar het Brabantse om de voorraad op peil te houden.
De Unesco heeft het Brabantse worstenbroodje op de lijst met immaterieel erfgoed geplaatst. Volgens de Unesco is het worstenbroodje een belangrijke traditie die moet wordt behouden voor toekomstige generaties. Daar kunnen wij het als rechtgeaarde Brabanders alleen maar mee eens zijn!
Verder lezen:
- Historie van het worstenbroodje volgens Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje
- Historie van het worstenbroodje volgens Wikipedia
- Worstenbroodje immaterieel erfgoed