Doorgaan naar content

✅ Ambachtelijk gemaakt ✅ Traditioneel recept ✅ Gratis bezorging in heel NL ✅ Voor 13 uur besteld, morgen in huis

De geschiedenis van het Brabantse worstenbroodje

 

Altijd al benieuwd waar de oorsprong ligt van het Brabantse worstenbroodje? We gaan hiervoor terug naar het begin van de twintigste eeuw. Terug naar het Brabantse platteland, waar boeren experimenteerden met conserveertechnieken.

Nog tot de jaren zestig van de vorige eeuw slachtten veel boeren thuis hun varkens. Alles van het varken werd gebruikt. De boeren zochten naar manieren om het vlees te converseren (een diepvries bestond nog niet).

Ze ontdekten dat het varkensgehakt langer goed bleef door het in een broodje te bakken. Later brachten de boeren hun eigen gehakt steeds vaker naar de lokale bakker. Met als resultaat: elke Brabantse bakker bakte zijn eigen worstenbrood.

Iets te vieren?
Vroeger aten Brabanders alleen worstenbrood bij speciale gelegenheden. Denk aan Kerst, Pasen, de eerste communie, oud en nieuw en natuurlijk… carnaval! Maar, wie Brabanders kent, weet ook dat ze vaker de kans nemen om iets te vieren. Deze Bourgondiërs houden van gezelligheid (met een zachte g).

Goed worstenbroodmoment
En dus verscheen het worstenbroodje door de jaren heen ook bij een Brabantse koffietafel (na een begrafenis), op een verjaardag en in de lunchbox voor op school. En wie festivals bezoekt in Brabant, kan er vaak ook niet omheen: foodtrucks met worstenbrood. Ja, ze smaken ook heerlijk bij een biertje of borrel.

2016: op de Unesco-lijst
De Brabanders eerden het Brabantse worstenbroodje natuurlijk al decennialang. In 2016 kreeg het landelijke erkenning door Unesco en staat het worstenbroodje zelfs  op de lijst van immaterieel erfgoed. Tussen de Groninger eierbal en de Friese traditie fierljeppen. Een terechte eretitel!

Trek gekregen?
Zet deze Brabantse traditie voort in jouw vriendenkring, sportclub, buurt of familie. Bestel je op werkdagen voor 12.00 uur, dan heb je de worstenbroodjes de volgende dag in huis. We bezorgen van maandag t/m zaterdag. Ga naar de webshop.

Afsluiten (esc)

👉 BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE ACTIES 👈

Mis geen aanbieding van de Bakkende Brabander. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de lekkerste aanbiedingen in je inbox.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoeken

Jouw winkelwagen is op dit moment leeg
Nu winkelen