Doorgaan naar content

🎅 Ambachtelijk gemaakt 🎅 Traditioneel recept 🎅 Gratis gekoelde bezorging in heel NL 🎅 Voor 13 uur besteld, morgen in huis

Recept Worstenbrood voor thuisbakkers

Wil je zelf aan de slag met het bakken van Brabantse worstenbroodjes dan hebben wij een lekker en praktisch recept en voorbeelden met hoe je ze maakt op video. Onderstaand worstenbroodjesrecept is voldoende voor ongeveer 20 broodjes. Aan het einde van het recept geven we nog wat extra tips zodat je de mooiste baksels produceert. Kom je er niet uit of is het je net even wat teveel werk? Bestel je Brabantse Worstenbroodjes dan gewoon online in onze webshop.

Wat heb je nodig voor ca 20 worstenbroodjes?

Ingrediënten brooddeeg

  • 500 gram bloem
  • 300 ml water
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 50 gram roomboter
  • Zakje gist 

Ingrediënten gehaktvulling

  • 800 gram gehakt (varkensgehakt of half om half)
  • 1 ei
  • 1 beschuit verpulverd (of paneermeel)
  • Theelepeltje zout
  • Theelepeltje peper
  • 2 theelepels mosterd 

Overige benodigdheden

  • Oven voorverwarmd op heetste stand
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Keukenmachine met deeghaak (mengen met de hand kan ook)
  • Kwastje om broodjes mee te bestrijken
  • Weegschaal
  • 2 eieren voor het bestrijken 

Alles in huis? Mooi, dan gaan we aan de slag!

STAP 1: Worstjes maken

Meng alle ingrediënten voor de gehaktvulling en stop met mengen zodra alles gemengd is (te lang mengen levert een compacter worstje). Verdeel het gehakt in porties van 40-45 gram. Leg de worstjes afgedekt met wat folie in de koeling.

STAP 2: Brooddeeg voor de worstenbroodjes maken

Doe alle ingrediënten en bijna al het water in de keukenmachine en meng met de deeghaak tot een soepel elastisch deeg. Het deeg mag niet plakken aan de kom en moet elastisch aanvoelen. Als je een beetje van het deeg pakt moet je een vliesje ervan kunnen trekken. Als het te droog is doe je er nog een beetje water of boter bij. Meestal is op een rustige stand 5 a 6 minuten kneden voldoende.

Zet het deeg in de kom afgedekt met wat plastic opzij op een warme plek. Bijvoorbeeld in de buurt van een radiator of boven op de oven. 10 minuutjes is voldoende. Zo kan de gist even zijn werk doen.

STAP 3: Portioneren en opbollen van het deeg

We gaan het deeg verdelen in porties. Belangrijk is om het deeg niet opnieuw door te kneden maar er gewoon stukjes vanaf te snijden. Ook hier willen we stukjes van 40 a 45 gram hebben. Gebruik hiervoor een weegschaal of meet stukjes af ter grootte van een ei.

Van de stukjes deeg rol je op je werkblad een bolletje met je vlakke hand waarbij je langzaam je duim en je pink naar elkaar toebeweegt tijdens het rollen. Dit noemen we opbollen van het deeg.

STAP 4: Inrollen worstenbroodjes

Nu begint het echte werk! Van de bolletjes maak je met een rolstok een ovaal lapje ter grootte van iets meer dan de lengte van het worstje. Je legt het worstje erin en spant het deeg erover en snijpt het deeg aan elkaar. De uiteinden rol je er vanaf met de zijkanten van je handen en je rolt nog even goed na om een mooi egaal resultaat te krijgen.

Leg de worstjes met de naad naar beneden op de bakplaat die je met een vel bakpapier hebt bedekt. Laat de worstjes ca een uur op de bakplaat rijzen op een warme plek.

STAP 5: Bestrijken

Meng 1 eidooier en een heel ei, een eetlepel water en een snuf zout. Bestrijk hiermee de worstenbroodjes en laat nog 5 minuten staan.

STAP 6: Bakken

Ca 10 minuten in het midden van de oven op de hoogste stand. Dit kan per oven nogal schelen dus even checken of ze gaar zijn als je ze eruit haalt. Voor de meeste ovens is halverwege de plaat even draaien aan te bevelen om zo een mooi egale bruine kleur te krijgen.

Tips

  • In plaats van bestrijken met eigeel kun je ook de broodjes bestrijken met boter. Ze gaan dan iets minder glanzen maar dit smaakt lekkerder en is goed voor de textuur van het brood.
  • Varkenssaucijzen hebben een lekkere smaak en kunnen prima als vulling gebruikt worden in plaats van gewoon gehakt. Je drukt dan de vulling van het worstje eruit en maakt porties zoals hierboven beschreven.
  • Gehakt van alleen rundvlees levert een te droog resultaat. Voor het beste resultaat gebruik je varkensgehakt.
  • Brabanders zijn relatief flauw gekruide broodjes gewend. Ben je geen Brabander? Gebruik dan wat meer kruiden (bijvoorbeeld nootmuskaat, gehaktmix, bouillonpoeder of misschien wel een klein pepertje) 

 

Afsluiten (esc)

👉 BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE ACTIES 👈

Mis geen aanbieding van de Bakkende Brabander. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de lekkerste aanbiedingen in je inbox.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoeken

Jouw winkelwagen is op dit moment leeg
Nu winkelen